Over mij

Ik ben Key Tengeler: schrijver, historicus en journalist. Ik ben ook De Man Met De Hoed. Mijn naam blijkt soms ingewikkeld, maar mensen herkennen mijn hoofddeksel en onthouden mijn kwaliteiten. Ik weet namelijk van de hoed en de randjes van de taal. Met mijn onderzoekende houding, open geest en schrijfvaardige kwaliteiten maak ik ingewikkelde onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek. En af en toe een grapje.

Dankzij mijn studie Geschiedenis heb ik een brede algemene kennis gecombineerd met de vaardigheid om me nieuwe onderwerpen snel eigen te maken. Daarnaast heb ik geleerd mijn weg te vinden in een bulk van informatie, grote verbanden te zien en deze overtuigend te presenteren. Hierbij houd ik rekening met het publiek en de verschillende standpunten die mensen kunnen innemen.

foto Key Tengeler
Foto: Mike van Bemmelen
foto_key
Foto: Mike van Bemmelen

Ik ben Key Tengeler: schrijver, historicus en journalist. Ik ben De Man Met De Hoed. Mijn naam blijkt soms ingewikkeld, maar mensen herkennen mijn hoofddeksel en onthouden mijn kwaliteiten. Ik weet namelijk van de hoed en de randjes van de taal. Met mijn onderzoekende houding, open geest en schrijfvaardige kwaliteiten maak ik ingewikkelde onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek. En af en toe een grapje.

Dankzij mijn studie Geschiedenis heb ik een brede algemene kennis gecombineerd met de vaardigheid om me nieuwe onderwerpen snel eigen te maken. Daarnaast heb ik geleerd mijn weg te vinden in een bulk van informatie, grote verbanden te zien en deze overtuigend te presenteren. Hierbij houd ik rekening met het publiek en de verschillende standpunten die mensen kunnen innemen.

Schrijver

Historische fictie

Ik heb altijd graag verhalen geschreven en me af en toe gewaagd aan gedichten. Tijdens mijn studie werd ik columnist voor het Leids Universitair Weekblad Mare en Het Leids Kwartiertje. Ik publiceerde mijn eerste korte verhaal Nikè, de slaaf uit Ephese bij uitgeverij Historische Verhalen en bleef daar verhalen schrijven. Ik werd onder andere een van de auteurs van de verhalenbundel Historische verhalen. Korte verhalen uit de Oudheid.

Mijn grootste individuele project is de novelle ‘De vluchteling uit Damascus‘, wederom bij uitgeverij Historische Verhalen. De novelle is eind 2020 verschenen en hier te bestellen.

In de loop der jaren ben ik ook betrokken geraakt bij de redactie van uitgeverij Historische Verhalen. Begin 2021 startte ik samen met hoofdredacteur Rik van der Vlugt ook ‘Historische Verhalen – De Podcast’. De podcast heeft meer dan 50.000 streams & downloads en ca. 500 trouwe luisteraars.

Commercieel tekstschrijven

Naast creatief schrijver ben ik commercieel tekstschrijver in dienst van marketing- en mediabureau Graficelly. Hier werk ik aan diverse opdrachten als vacatureteksten, bedrijfsproposities, webteksten, toeristenfolders en personeels-magazines.

foto key tengeler boekpresentatie historische verhalen korte verhalen uit de oudheid in het rijksmuseum van oudheden
Boekpresentatie in het Rijksmuseum van Oudheden.

Historicus

Ik heb mijn researchmaster Ancient History aan de Universiteit Leiden cum laude afgerond met een specialisatie in de Late Oudheid. Tijdens mijn studie heb ik als (eind)redacteur gewerkt bij wetenschappelijk tijdschrift Leidschrift en hier enkele interviews gepubliceerd.

Na mijn studie heb ik mij toegelegd op het schrijven van populairwetenschappelijke artikelen over geschiedenis. Ik ben gepubliceerd in Haagse Historie en Historisch Nieuwsblad.

Journalist

Ik ben werkzaam als eindredacteur en journalist voor de huis-aan-huiskrant Kijk op Bodegraven-Reeuwijk (KijkopBR). Hiernaast heb ik artikelen geschreven en redactie gedaan voor o.a. Alphens Nieuwsblad, Gouwe Koerier en Woerdense Courant.

In februari 2020 ontving ik als lid van de redactie van KijkopBR een subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voor het onderzoeksproject Transparantie Gevoelige Gemeentebesluiten in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hieruit kwam de publicatie ‘Het gaat ook nóóit goed’ over participatietrajecten in de gemeente.

Overige projecten

Ik zit niet stil. Als het even kan, pak ik een nieuw project op dat met schrijven, geschiedenis en media te maken heeft. Zo ben ik naast schrijver ook co-host en editor geworden van Historische Verhalen – De Podcast en ben ik reviewer van sciencefiction- en fantasy-media bij het collectief Escape Velocity Collection.

Historische Verhalen - De Podcast
Escape Velocity Collection

Wil je van mijn diensten als schrijver, historicus of journalist gebruikmaken? Aarzel niet om contact met me op te nemen!